L'emprenedoria i l'empresa social, un model en alça

   

Els MBA Seminars d’aquest mes d’abril els hem dedicat a l’empresa i l’emprenedoria social.

Jordi Gusi, soci fundador de Tandem Social SCCL, ens parlà el passat 28 d’abril d’aquest model d’empresa que està agafant força. Gusi, persona vinculada al tercer sector des de fa molts anys, explicà que la creació d’empreses socials o d’emprenedors socials ha vingut donada, en gran part, per les necessitats d’una societat greument afectada per la crisi i d’altra per la falta de creació de llocs de treball.

Les característiques principals de l’empresa/emprenedoria social són:

  • L’objectiu principal de la seva activitat econòmica és l’assoliment d’un impacte social mediambiental i/o cultural.

  • És un model en que la venda d’un producte/servei és un mitjà per assolir un impacte positiu sobre una necessitat de la societat.

  • Aspiren a assolir una transformació social de forma econòmicament sostenible.

Durant la sessió ens va exposar diferents casos d’èxit d’aquest model d’empresa, destacant que una de les claus del seu èxit és oferir un producte o servei de qualitat.

   

I un exemple del que ens parlà Jordi Gusi és la proposta que ens va exposar Amin Skeikh, a l’MBA Seminar que va impartir el 20 d’abril.

Amin Sheikh, un jove emprenedor de Bombay que té la seva empresa de taxi turístic (Sneha travels), ens va venir a presentar el seu projecte: una llibreria-cafeteria que portarà per nom «Bombay to Barcelona».

L’Amin ens va donar una autèntica lliçó de vida, sempre amb un somriure a la boca. Ens va explicar durant prop d’una hora, la seva trajectòria vital: des que es veu abocat a marxar de casa amb tan sols 5 anys, tot el temps que va viure al carrer i com l’aparició de la germana Séraphine li canvia la vida.

Amin, conscient de que no tots els nens que viuen al carrer no tindran la mateixa sort que ell, vol endegar aquest projecte per a donar una oportunitat laboral a joves del seu orfenat que no han tingut tanta sort. I vol que a més, aquesta cafeteria, sigui un lloc on tots els nens i nenes tinguin accés a un batut o un tros de pastís.

El 2013, l’Amin escriu el llibre «Bombay/Mumbai – La vida és la vida, jo sóc gràcies a tu», on explica la seva vida i amb el que pretén recaptar diners per poder tirar endavant el seu projecte de llibreria-cafeteria (podeu trobar més informació a http://aminbombay.blogspot.com.es). El llibre, que ja ha estat traduït a cinc idiomes, el podeu trobar a Amazon.

L’Amin ens va arribar al cor, remoure l’ànima i ens va fer ser més conscients que es pot emprendre tot i les dificultats i tenint escenaris molt adversos.

Additional information