Àngels Fortuño: «Després de l’MBA vaig perdre la por, vaig veure que podia assolir tot el que em proposés».

Àngels Fortuño (5a edició MBA-URV). Foto de David Oliete.

Àngels Fortuño (5a edició MBA-URV). Foto de David Oliete.

Per Noemí Aymamí (18a edició MBA-URV), equip directiu «Networking MBA-URV»

Àngels Fortuño (5a edició MBA-URV)
Propietària i gerent d’IMPAT-Diagnòstic i Eldine Patologia.

Formada en ciències de la salut: Llicenciada en Medicina, especialitzada en Anatomia Patològica, i doctora per la URV.

IMPAT, una empresa de serveis sanitaris, fou el projecte que va executar, presentar i defensar a l’MBA i, alhora, esdevingué real. A la vegada, els coneixements adquirits al màster l’enforteixen per créixer fins al punt que el considera la formació que més impacte ha tingut en la seva vida. Al 2012, adquireix Eldine Patologia, el laboratori líder a les comarques de Tarragona.

Una trajectòria amb la qual es pot afirmar que l’excel·lència assistencial i de gestió empresarial poden anar agafades de la mà.

Metgessa, especialista en Anatomia Patològica via MIR i Doctora per la URV. Per què decideixes cursar un MBA?

Un llarg procés acadèmic que, tot i així, em va portar a l’atur. El meu entorn eren les ciències de la salut, però sempre havia tingut inquietuds en el món dels negocis. I després de quatre anys a l’atur vaig decidir cursar l’MBA.

En una visita que vàrem fer a les instal·lacions de la teva empresa, ens deies que l’MBA era la formació que més impacte havia tingut a la teva vida. Què et va aportar l’MBA de la Universitat Rovira i Virgili?

Jo sempre dic que després de l’MBA vaig perdre la por, vaig prendre consciència que podia assolir tots els objectius que em proposés. Les persones més properes a mi, les que han experimentat aquest canvi, ho poden certificar. Per a mi va ser com agafar perspectiva, sortir del meu entorn, per tenir una visió més completa o, si volem, en podem dir més real, del conjunt.

Quins records tens d’aquells dos anys viscuts a la 5a edició?

Va ser molt diferent al que havia viscut. Companys de disciplines ben distintes, les matèries, la forma d’ensenyar i, en especial, una mentalitat molt més analítica de la que havia trobat en la formació anterior.

El projecte que desenvolupes a l’MBA, «IMPAT-Diagnòstic per la imatge i laboratori d’anatomia patològica», és un projecte que posteriorment portaràs a la realitat. Et va ajudar tot el treball que vas desenvolupar a l’MBA per emprendre el teu negoci?

Totalment. L’un sense l’altre no haurien existit. Va ser com un embaràs de bessons, la teoria i la pràctica a la vegada, la mateixa setmana. La societat es va crear una setmana abans de defensar el projecte final.

Bé, amb tot, vaig adaptar el projecte a la meva realitat personal, sense renunciar a l’essència i als objectius. És a dir, en aquell moment no em podia plantejar ni permetre una inversió per posar en funcionament un laboratori d’Anatomia Patològica i, per tant, aquesta feina la vaig externalitzar. Com els inicis eren des de zero i els ingressos no estaven garantits, vaig reduir les despeses a la mínima expressió, com havia après a l’MBA.

Fer-ho d’una altra manera hauria estat un fracàs. Deu anys més tard vaig fer realitat i, fins i tot, vaig superar el projecte inicial.

Què és el que més et va facilitar poder portar-lo a la realitat?

Faria referència a dos aspectes. El primer, el fet que vaig fer el projecte sobre un tema que coneixia i es va demostrar bàsic. El segon aspecte, al canvi de visió que vaig tenir pel que fa a la complexitat de les empreses, després de les classes de comptabilitat, financer i fiscal. Bé, que les empreses no són tant complexes com pensem inicialment.

I, el 2012, arriba un nou punt d’inflexió a la teva trajectòria professional amb l’adquisició d’Eldine Patologia. Com et planteges aquest nou pas?

Forma part de la mateixa evolució de l’empresa. Va suposar, però, un pas de gegant perquè vam adquirir l’empresa líder a les comarques de Tarragona.

El 2014 obres un nou centre a Tarragona, a més de l’inicial que ja tens a Tortosa. Això indica una molt bona evolució del model de negoci. Ens pots desvetllar algun dels seus secrets?

No sé si qualificar-ho de secret. Es tracta de molta dedicació i de tenir, i no perdre, la passió pel que fem.

Com a professional del sector, amb una àmplia visió arran la teva trajectòria professional, com veus la situació actual de la sanitat pública al nostre país?

La sanitat pública disposa d’equipaments i professionals excel·lents. En un altre plat de la balança hi posaria la gestió, que sembla que no acaba de trobar les eines per a l’equilibri.

Sabent que ets una persona amb moltes inquietuds, quin és el nou objectiu que t’has fixat?

Continuar cercant l’excel·lència en totes les vessants de la feina: assistencial, gerència, etc. sense perdre la passió pel que fem. Els objectius, per més llunyans que ens semblin, s’acaben assolint.

Què li diries a una persona que s’està plantejant si un MBA és la formació que necessita per donar un impuls/canvi a la seva trajectòria professional?

Li explicaria que ens hem de felicitar per tenir una formació com l’MBA de la URV, una oportunitat que no es poden perdre. I més ara, amb l’exemple que podem donar i transmetre els alumnes d’edicions anteriors.