Ester Baiget, EMEA Commercial Director for DOW Elastomers, Electrical & Telecommunications

Ester Baiget, 1a edició MBA URV.

Ester Baiget, 1a edició MBA-URV. EMEA Commercial Director for Dow Elastomers, Electricla&Telecommunications

PRESENTACIÓ PERSONAL

Ester Baiget, exalumna de la 1a edició de l’MBA de la URV, és nascuda a Reus i té 43 anys. És llicenciada en químiques, especialitat en química industrial.

Actualment és la directora comercial de la regió EMEA (Europa, Orient Mitjà i Àfrica) de DOW Elastòmers, Productes Elèctrics i de Telecomunicacions. S’encarrega de gestionar les relacions d’organització comercial, de màrqueting i de l’ús final dels clients de la cartera de negocis a la regió. També és membre de la Junta de MEGlobal.

Baiget es va unir a Dow el 1995 com a enginyer per al LLDPE (Lineal de Baixa Densitat Polietilè), planta solució a Tarragona.

L’any 2000, es va unir al Europe Polyolefins Technical Service and Development (TS&D) i es va convertir en un «Cinturó Negre Six Sigma», portant a terme gran varie- tat de projectes de desenvolupament.

El 2003, Baiget es va traslladar Dow Fibers Solutions Group, on es va establir i va consolidar el Centre Global per al Desenvolupament de Tèxtils, i al 2006 es va convertir la líder dels serveis tècnics per a Europe/MEAF Plastics, Elastomers and Rubber Customer Technical Support Center. A continuació, al 2008, va ser nomenada Senior TS&D Leader for Basic Plastics.

El 2009, Ester va ser nomenada Directora Global de Desenvolupament Estratègic i va treballar directament amb l’oficina DOW (Midland, USA) del president i CEO per donar suport i executar les activitats de desenvolupament de l’estratègia corporativa. Després d’això, al 2011, va ser nomenada directora global pels negocis de ethylene oxide/ethylene glycol (EO/EG) / etilè (EO / EG). Més tard, ampliant les seves responsabilitats per incloure la defensa de l’envoltant de derivats del OE.

Va assumir el seu càrrec actual el 2012 a Suïssa. L’any 2014 va ampliar les seves responsabilitats convertint-se en un membre de la Junta de MEGlobal, joint venture entre The Dow Chemical Company i PIC.

SITUACIÓ I MOTIVACIÓ PER ANAR A L’ESTRANGER

A quina edat vas marxar?

Als 38 anys.

Quin fou el motiu?

El motiu principal fou la oportunitat que la meva companyia em va donar per continuar el meu pla de carrera a nivell internacional.

Un dels altres motius fou el meu caràcter emprenedor, que va veure en la oportunitat una nova etapa d’aprenentatge i creixement personal i professional.

Vas escollir tu el destí?

No, el va decidir la companyia.

Quin país va ser el teu destí?

Primerament EUA, on vaig estar un etapa de 2’5 anys, i actualment estic a Suïssa des del 2012.

Coincidia amb una nova etapa professional.

Sí, el desplaçament implicava assumir més responsabi- litat, en un àmbit completament diferent. Vaig passar d’ una feina de lideratge en un grup tècnic a directora global d’estratègia, treballant directament pels vicepresidents executius de DOW Chemical.

Actualment et trobes a l’estranger? Sí, estem a Suïssa.

RELATIU A L’MBA I PROFESSIONAL

L’MBA va ser anterior o posterior al desplaçament?

Molt anterior, vaig ser part de la primera edició de l’MBA (1998).

El coneixement de l’idioma va ser decisiu o simplement un entrebanc a superar a curt termini?
El coneixement de l’idioma és imperatiu, no pel desplaçament en si, sinó per la feina de dia a dia de qualsevol multinacional. El coneixement de l’idioma ja l’havia de tenir quan treballava a la planta de Tarragona.

Creus comparativament que la preparació rebuda aquí a l’MBA té un bon nivell respecte l’entorn internacional on vas treballar?

Jo vaig ser part de la primera promoció del MBA, des de llavors he seguit reciclant-me i complementant els meus coneixements, amb un especial focus en finan- ces. L’MBA em va servir per a obrir les portes a un món no tècnic, però el nivell assolit al final d’un MBA no és suficient en el món competitiu en el que estem i s’ha de seguir treballant en la preparació i formació contínua.

CONDICIONS

En quines condicions vas marxar?

El repte professional fou molt encoratjador. La companyia ens facilità una bona integració. Tenim 3 fills, tant ells com el meu marit van gaudir molt de l’experiència de viure a USA. Va ser una vivència molt enriquidora tant des del punt de vista personal per a tots nosaltres com professional.

I, actualment, quina és la vostra situació?

Des de l’agost de 2012 estem vivint a Suïssa, gaudint d’aquest nou repte i amb l’aprenentatge a l’esquena de començar de nou en un país nou!

BALANÇ

Quin és el balanç que en fas d’aquestes experiències?

Molt positiu. Ho tornaria a fer, de fet ho estem tornant a fer. Ho recomano a tothom. Crec que és important com a part del desenvolupament de cadascú de nosaltres passar una etapa de la nostra vida a l’estranger. T’obre la ment, et fa veure altres maneres d’interpretar la mateixa realitat i et fa ser millor persona i millor professional.